Podstawowe składniki japońskiej potrawy to ryż, ryby, owoce morza, wodorosty, sos sojowy i różnorodne warzywa. To w pełni naturalne i lekkostrawne składniki tworzą wartościowe danie. Warto podkreślić, że średnia długość życia jest w Japonii najdłuższa na świecie. Wielu specjalistów podkreśla, że dieta Japończyków jest najzdrowszą na świecie dzięki małej ilości tłuszczów, cholesterolu i niskiej kaloryczności. Ten rodzaj diety zmniejsza ryzyko wielu chorób oraz sprzyja zachowaniu odpowiedniej masy ciała. W artykule opowiemy o właściwościach odżywczych sushi oraz zaletach spożywania tego dania.
Odżywcze właściwości
Sushi Łódź to przede wszystkim ryby, które są bogate w kwasy omega 3, które obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu. Bardzo ważnym składnikiem jest również ryż doprawiony octem (wytwarzanym z ryżu) wykazującym silne działanie przeciwbakteryjne i obniżającym ciśnienie krwi. Ważny jest także marynowany imbir pomagający odświeżyć kubki smakowe i wspomagający koncentrację. Ważnym składnikiem sushi Łódź jest także sos sojowy zawierający dużą ilość żelaza i białka, dzięki czemu wspomaga trawienie. Jedzenie na dowóz Łódź zawiera także cenne wodorosty nori wzmacniające metabolizm i będące źródłem cennych witamin i minerałów. Chrzan wasabi dodawany do sushi zawiera witaminę C i wykazuje działanie antybakteryjne.
Modny i fit posiłek
Klienci preferujący jedzenie na dowóz Łódź dość często decydują się na sushi. Danie sprawdzi się podczas eleganckiej firmowej kolacji lub romantycznego wieczoru we dwoje. Wielu pasjonatów sushi Łódź wierzy w miłość od pierwszego kęsa, ponieważ raz zjedzone sushi zapadnie w pamięci na długo. Sushi jest bardzo modnym pomysłem na lunch Łódź, który prezentuje się bardzo wykwintnie. Wygląd sushi docenią osoby udzielające się w internecie, ponieważ ładnie podany posiłek wygląda niezwykle zachęcająco. Warto wspomnieć, że sushi jest wybierane również przez osoby dbające o linię i zdrowe odżywianie. Przygotowane w pełni naturalnie i z dbałością o tradycję japońską stanowi pełnowartościowy i zdrowy posiłek.
Co warto wiedzieć o sushi?
Każdy kucharz ma swoją tajemnicę dotyczącą przygotowania ryżu, mięsa ryb oraz wszystkich dodatków. To właśnie kucharz ustala proporcje składników oraz sposób krojenia. Sushi można przyrządzić na wiele sposobów, ale niektóre elementy są niezmienne. Podstawą jest spreparowany ryż skropiony octem ryżowym. Do sushi możemy używać nie tylko surowe ryby, mogą to być okazy gotowane, pieczone lub smażone. Potrawę można spożywać palcami lub pałeczkami i wkładać całą porcję do buzi. Nie należy go kroić sztućcami.
No comments so far.
Be first to leave comment below.