GMO, czyli genetycznie modyfikowane organizmy GMO, czyli genetycznie modyfikowane organizmy
W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zaczyna zwracać szczególną uwagę na to, co kupuje oraz spożywa. Zaczyna być więcej fanów popularnego trendu bycia eko... GMO, czyli genetycznie modyfikowane organizmy

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zaczyna zwracać szczególną uwagę na to, co kupuje oraz spożywa. Zaczyna być więcej fanów popularnego trendu bycia eko oraz zdrowego stylu życia.

Często na etykietach jest wyraźnie zaznaczony napis „bez GMO”. Nie wszyscy są świadomi, co to dokładnie oznacza. GMO, jest to organizm, który został genetycznie modyfikowany. Materiał genetyczny zostały świadomie przetworzony przez człowieka, czyli nie zaszło to w sposób naturalny. Dlatego wiele osób bardzo się temu sprzeciwia. Najczęściej organizmy modyfikuje się w rolnictwie, w celu uzyskania lepszej rośliny i większej ilości plonów oraz przy zwierzętach hodowlanych, aby szybciej rosły i były dorodniejsze.

GMO – zawsze szkodliwe?

Badania, które się wykonuje, w większości nie potwierdziły, tego, że GMO może być niebezpieczne. Nie można przewidzieć tego, co się może przytrafić osobom, które dużo spożywają produktów modyfikowanych i bardzo przetworzonych. Jednak zwierzęta, które zostały poddawane badaniom nie wykazały niepokojące objawy: uszkodzenia przewodu pokarmowego, zaburzenia układu immunologicznego, bezpłodność oraz przyśpieszony proces starzenia. Wiadomo, że GMO zanieczyszcza środowisko oraz może szkodzić ptakom, owadom, płazom, wpływać na ekosystemy wodne i organizmy glebowe, zmniejszają one bioróżnorodność i zanieczyszczają wodę. Istnieje kilka przypadków, które ukazują, że zwierzęta mające wybór, unikają produktów, które są modyfikowane genetycznie. Więcej informacji na temat dlaczego warto wybierać produkty bez GO na: http://www.farmio.com/co-to-jest-gmo Również my, świadomi tego, co kupujemy, wybierajmy produkty naturalne, aby zabezpieczyć swoje zdrowie oraz środowisko.

Czy istnieją zalety GMO? 

Istnieją zwolennicy GMO, którzy uważają, że rośliny genetycznie mają zwiększoną wartość odżywczą, dłużej utrzymują swoją świeżość, są odporne na przechowywanie oraz transport. Można je hodować w nieodpowiednich warunkach, ponieważ mają lepszą odporność na mróz lub suszę. Dodatkowo można zauważyć mniejsze wydatki na produkcję żywności oraz  zwiększa się ilość plonów na małych powierzchniach. Jednak wielu naukowców nadal zaprzecza korzyściom używania GMO. Nie ma twierdzących dowodów, na to, że modyfikując plony, poprawia się ich jakość i wielkość. Zawsze istnieją zwolennicy oraz przeciwnicy, którzy bronią swojego zdania,  dlatego ważne, aby każdy miał własną opinię oraz mądrze wybierał.

No comments so far.

Be first to leave comment below.