


Czasami wydaje się nam, że przejście na zdrowy styl życia musi wiązać się z wieloma wyrzeczeniami i przeprowadzeniem „rewolucji” w swojej diecie. Tymczasem istnieją proste sposoby, dzięki którym dostarczysz organizmowi wiele cennych składników i wyeliminujesz szkodliwe substancje!
Gotuj tylko na parze
W ten sposób dania, które przyrządzasz, zachowają większość składników odżywczych. Gotowanie na parze sprawi także, że nie będziesz musiał używać tak dużo soli – podczas tego rodzaju obróbki warzywa i mięso tracą o wiele mniej smaku!
Wybieraj sezonowe warzywa
Nie ma sensu kupować mrożonek, gdy stoły na targach uginają się od ilości sezonowych smakołyków. Wyrób w sobie nawyk odwiedzania pobliskiego bazarku i zaopatrywania się w sezonowo występujące owoce i warzywa.
Zamień cukier na miód
Nie wyobrażasz sobie kawy lub herbaty bez cukru? A może pieczesz ciasta, do których dodajesz sporą ilość „białego zabójcy”? Nie musisz wcale rezygnować ze słodkiego smaku, ale aby być zdrowszym – wypróbuj różne rodzaje miodów, którymi będziesz… osładzać sobie życie!
Zamień ziemniaki na kasze
Tradycyjny, polski obiad na ogół składa się z trzech rzeczy: mięsa, ziemniaków oraz surówki. Choć ziemniaki zawierają sporo witamin i minerałów, Polacy jedzą ich zbyt dużo. Kilka razy w tygodniu zamiast puree ugotuj kaszę – najlepiej jaglaną, gryczaną lub bulgur.
Włącz do diety otręby
To także doskonały sposób ma wspomaganie odchudzania – otręby zawierają dużo błonnika, dzięki czemu pobudzają do pracy jelita. Postaraj się każdego dnia jeść trzy łyżki otrębów – najlepiej, jeśli wybierzesz te owsiane i połączysz je na przykład z jogurtem i owocami.
Zastąp czarną herbatę ziołami
Większość Polaków jako alternatywę dla kawy wybiera czarną herbatę – nie jest ona niezdrowa (zwłaszcza w rozsądnych ilościach), ale czasami warto wypróbować smak czegoś nowego. Zasmakuj więc w parzonych ziołach – na przykład pokrzywie, szałwii oraz żurawinie.
Po mięsnym posiłku pij soki owocowe
Czy wiesz, że witamina C wspomaga wchłanianie żelaza? Jeśli więc jesz na obiad mięso (zwłaszcza czerwone), koniecznie popij je sokiem albo wodą z dodatkiem cytryny. Anemia nie będzie Ci straszna!
Zobacz także artykuł o tym, co łączy dorsza i szwedzkie banknoty: http://cafeloft.pl/dorsz-i-kasa-znajdz-5-cech-wspolnych/
No comments so far.
Be first to leave comment below.