Mąka migdałowa – co to jest i do czego jej używać? Mąka migdałowa – co to jest i do czego jej używać?
Mąka migdałowa to nic innego jak mielone migdały. Wśród miłośników nowych smaków, a także zdrowej kuchni cieszy się ona coraz większym uznaniem. Warto wobec... Mąka migdałowa – co to jest i do czego jej używać?

Mąka migdałowa to nic innego jak mielone migdały. Wśród miłośników nowych smaków, a także zdrowej kuchni cieszy się ona coraz większym uznaniem. Warto wobec tego dowiedzieć się czegoś więcej na temat tego produktu. Świetnie nadaje się z pewnością do zastosowania w diecie paleo, zwłaszcza do wypieku chleba.

Zamiennik mąki pszennej

Generalnie, mąka migdałowa może być potraktowana jako zamiennik mąki pszennej. Zmielone migdały czasem są z blanszowane, czasami ze skórką. Mąka migdałowa jest idealnym zamiennikiem dla mąki pszennej, zwłaszcza, że nie ona zawiera glutenu. Jest to jednak drogi składnik, gdyż za kilogram takiej mąki należy zapłacić około 50 złotych. Na szczęście, wystarczy kupić migdały, aby w domu samemu zrobić mąkę migdałową. Wystarczy wcześniej, na przykład około 10 godzin przed użyciem migdały w dowolnej postaci namoczyć, a następnie zmiksować. Wcześniejsze zamoczenie migdałów sprawi, że zostanie w nich więcej składników odżywczych. W sklepach można z kolei znaleźć mąkę z migdałów z blanszowanych, czyli pozbawionych łupinki. Jest to mąka jaśniejsza, o łagodniejszym smaku. Jeśli chcemy w domu zrobić taką mąkę, to migdały należy wrzucić do wrzątku i gotować bez przykrycia przez parę minut. Wtedy łupinki bardzo szybko same odpadną.

Zalety mąki migdałowej

Mąką migdałowa jest mąką gruboziarnistą. Dużą zaletą mąki migdałowej jest to, że zawiera tylko około 20% węglowodanów, a połowę stanowi błonnik. Poza tym, posiada ona sporo witamin, głównie z grupy E i B. Na dodatek, znajdują się w niej takie minerały jak: wapń, magnez, czy selen. Mąka migdałowa w przeciwieństwie do innych rodzajów mąki jest mało uczulająca, dlatego zaleca się ją w diecie alergików. Jest to lekka mąka, i takie też będą wypieki, w których to zostanie ona wykorzystana. Te osoby, które świadomie podchodzą do tworzenia swojego jadłospisu powinny wobec tego zdecydować się na wdrożenie do codziennej diety mąki migdałowej. Jest to nieco droższa opcja, aczkolwiek najzdrowsza spośród tych, jakie są dostępne powszechnie.

No comments so far.

Be first to leave comment below.