Metale ciężkie zagrażające zdrowiu – jak wyeliminować je z diety? Metale ciężkie zagrażające zdrowiu – jak wyeliminować je z diety?
Środowisko zewnętrzne a także dieta i nałogi są powodem dostarczania do organizmu śladowych ilości metali ciężkich. Ich metabolizowanie nie zawsze jest możliwe. W związku... Metale ciężkie zagrażające zdrowiu – jak wyeliminować je z diety?

Środowisko zewnętrzne a także dieta i nałogi są powodem dostarczania do organizmu śladowych ilości metali ciężkich. Ich metabolizowanie nie zawsze jest możliwe. W związku z tym gromadzą się w organizmie powodując przewlekłe zmęczenie, rozdrażnienie, zaburzenia koncentracji i pamięci, czy nawet są jednym z czynników przyczyniających się do nerwicy i depresji. Dlatego tak ważne jest dbanie o właściwą dietę i suplementację. Warto postawić na suplementy zawierające chlorofil, które wiążą toksyny, takie jak chlorella. Istotne jest również wyeliminowanie produktów wysoko-przetworzonych.

Eliminacja ryb morskich z niepewnych źródeł oraz owoców morza

Niestety w rybach morskich, a zwłaszcza tuńczyku i śledziu, a także słodkowodnych – jak panga, tilapia, pstrąg czy karp, mogą się znajdować większe lub mniejsze ilości metali ciężkich, a zwłaszcza ołowiu. Najgorszą sławą cieszą się ryby pochodzące z Chin, których nie brakuje w sklepach w postaci filetów np. z pangi. W nich według badań znajduje się najwięcej szkodliwych metali ciężkich. Oczywiście ze względu na skażenie środowiska niestety większość żywności narażona jest na śladowy kontakt z metalami ciężkimi. Szczególnie wrażliwe są również owoce morza. Oczywiście nie rekomendujemy porzucania ryb całkowicie, gdyż mają one wiele cennych właściwości odżywczych, przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin z grupy B, a szczególnie B12 oraz mikroskładników takich jak wapń i magnez. Warto jednak sprawdzać skąd pochodzą kupowane przez nas ryby.

Spożywanie zielonych warzyw zawierających chlorofil

Chlorofil ma szczególną właściwość, gdyż wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, dlatego, aby wyeliminować szkodliwe metale ciężkie najlepiej spożywać brokuły, jarmuż, kapustę i kalafior, które są cennym źródłem błonnika, a także selenu i razem z suplementacją chlorellą mogą pomóc pozbyć się szkodliwych substancji. Warto wiedzieć, że suplement chlorella to po prostu zielone sproszkowane algi morskie, które poza chlorofilem posiadają również glutation wspomagający detoksykację organizmu. Chlorella wiąże metale ciężkie takie jak kadm, ołów czy rtęć. Ten pierwszy występować może w marchewce, selerze, czy też pomidorach. Przede wszystkim jest jednak obecny w dymie papierosowym. To kolejny argument dlaczego warto rzucić palenie i „uzbroić się” w algi morskie, takie jak suplement chlorella. Można stosować również chlorellę w połączeniu z pastą z kolendry, która również ma działanie detoksykacyjne. Sama jednak nie jest w stanie metabolizować metali ciężkich, dlatego potrzebna jest także chlorella.

Witamina C i błonnik również zwalczają toksyny

Wiadomo, że jedzenie dużej ilości warzyw i owoców jest bardzo istotne, a zwłaszcza tych, które zawierają sporą dawkę witaminy C oraz naturalny błonnik. Witamina C razem z magnezem, cynkiem i selenem przyczynia się do usuwania szkodliwych metali ciężkich. Dlatego warto spożywać owoce cytrusowe, paprykę czy czarną porzeczkę – oczywiście z pewnych źródeł. Aby móc usuwać toksyny z organizmu poprzez układ pokarmowy niezbędne jest również spożywanie odpowiedniej ilości błonnika, dlatego nie warto stronić od różnego rodzaju kasz, a zwłaszcza gryczanej i jaglanej, brązowego ryżu, jagód (zwłaszcza Acai w formie suplementu), porzeczek i malin. Warto zauważyć, że wiązaniu metali ciężkich sprzyjają również zawarte w warzywach i owocach pektyny.

Trening kardio i sauna – wypoć metale ciężkie

W oczyszczaniu organizmu z zatrucia metalami ciężkimi pomaga również trening kardio. Za pośrednictwem potu również można pozbyć się toksyn, w tym metali ciężkich. Niezwykle istotne jest by po treningu wziąć prysznic, aby toksyny na powrót nie zostały wchłonięte. To samo tyczy się korzystania z sauny. W połączeniu z odpowiednią dietą takie działanie może wyraźnie poprawić samopoczucie. Oczywiście należy pamiętać, że detoksykacja trwa ok. kilku miesięcy.

Jeśli trapią cię nieswoiste objawy takie jak zmęczenie i rozdrażnienie, to warto wykonać badanie analizy pierwiastkowej włosa, które najlepiej pokaże wszelkie niedobory, a także nadmiar pierwiastków w organizmie. Dotyczy to zarówno 24 pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, jak i metali ciężkich, takich jak arsen, kadm, glin, ołów i rtęć. Warto wiedzieć, że włosy nie są podatne na czynniki zewnętrzne i ich struktura pierwiastkowa pozostaje jednorodna, dzięki ochronie jaką stanowi keratyna. Na podstawie badania można stwierdzić, czy konieczna jest detoksykacja. Oczywiście suplement chlorella polecany jest dla wszystkich, gdyż każdy w większej lub mniejszej ilości styka się z metalami ciężkimi.

No comments so far.

Be first to leave comment below.