Jak z pomocą żywienia pokonać candida? Jak z pomocą żywienia pokonać candida?
Dla każdego z nas dieta antygrzybiczna jest wskazana. Szczególnie powinny zastosować ją osoby, które cierpią na zaparcia, cechują się ogromną ochotą na słodycze a... Jak z pomocą żywienia pokonać candida?

Dla każdego z nas dieta antygrzybiczna jest wskazana. Szczególnie powinny zastosować ją osoby, które cierpią na zaparcia, cechują się ogromną ochotą na słodycze a także mają kłopoty ze snem i niestrawnością. Takie objawy mogą świadczyć o drożdżycy, która wymaga szybkiej reakcji. Nie ma więc żadnych przeszkód, aby działać z pomocą diety. Jeśli zmienisz dietę, usuniesz z organizmu mikroby a tym samym poczujesz się o wiele lepiej i zdrowiej. Dieta na candida polecana jest przez wielu specjalistów. Candida pojawia się wówczas, kiedy drobnoustroje zaczynają się namnażać i zaburzają prawidłową florę bakteryjną. Niezbędnym elementem kuracji jest dobrze zbilansowana dieta, która wyleczy a dodatkowo uzupełni niedobory składników pokarmowych.

Jaką dietę wybrać przy candida?

Dieta na candida, czyli dieta na odzyskanie zdrowia nie obciąża podrażnionych jelit, a to sprawia, że zapewnia również korzystne warunki do wzrostu prawidłowej flory bakteryjnej. Tego typu dieta sprawia, że nasz układ odpornościowy pracuje o wiele lepiej, a tym samym organizm regeneruje się. Jeśli chcesz pokonać candidę jedz posiłki regularnie, lecz w małych ilościach. Dodatkowo wybierz takie produkty, które pomogą ci w walce. Potrawy, które spożywasz przygotuj na wodzie, bądź parze, nie smaż ich na tłuszczu. Dania powinny mieć smak łagodny i warto je doprawić ziołami, takimi jak natka pietruszki, tymianek, czy też bazylia. W diecie ogranicz także cukier, który jest dla candidy doskonałym pożywieniem. W codziennym menu muszą znaleźć się niewielkie ilości pieczywa razowego pieczonego na zakwasie, brązowy ryż, grube makarony oraz ziemniaki.

Warzywa w diecie candida

Niezwykle ważnym elementem zachowania zdrowia i ustrzeżenia się przed candida są warzywa, które regularnie powinniśmy włączać do diety. Najlepiej jeść około 4 porcji warzyw dziennie, dodając je w niewielkich ilościach do każdego posiłku. Zawierają one dużo witamin, składników mineralnych, dlatego warto zastosować szczególnie: marchewkę, cukinię, buraki, dynię, koper, szpinak, czy też bakłażan.

No comments so far.

Be first to leave comment below.