Kwasy Omega-3 i Omega-6 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, czyli posiadające więcej niż jedno wiązanie podwójne w łańcuchu węglowym. Niezbędne jest przyjmowanie ich z pożywieniem, ponieważ nie mogą być syntetyzowane przez organizm człowieka. Najważniejszymi z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych są kwas linolowy (z rodziny Omega-6) i kwas linolenowy (z rodziny Omega-3).
Źródła wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
Kwasy tłuszczowe Omega-6 znajdziemy w olejach roślinnych (rzepakowym, krokoszowym, słonecznikowym, kukurydzianym, sojowym, z pestek winogron oraz lnianym), a także żółtku jaj. Źródłem kwasów Omega-3 są ryby morskie, skorupiaki, oleje roślinne (rzepakowy, sojowy, lniany), migdały oraz orzechy włoskie. Kwasy Omega-3 i Omega-6 znajdziemy jednocześnie np. w awokado.
Działanie kwasów Omega-3 i Omega-6
Spożywanie odpowiedniej ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, jest istotne ze względu na ich korzystne oddziaływanie na organizm człowieka. Kwasy z rodziny omega-6 mają korzystne działanie na układ krążenia, przez obniżanie poziomu cholesterolu we krwi, regulację ciśnienia tętniczego oraz zapobieganie zakrzepom. Są pomocne również w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, a także działają immunosupresyjnie. Kwasy tłuszczowe Omega-3 korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, poprzez obniżanie poziomu cholesterolu LDL i triglicerydów oraz podwyższanie poziomu ,,dobrego” cholesterolu HDL. Regulują także ciśnienie tętnicze. Dodatkowo, działają przeciwzapalnie i przeciwalergicznie oraz hamują rozwój cukrzycy typu II i chorób nowotworowych. Regularne spożywanie kwasów Omega-3, zapobiega również otyłości oraz zaburzeniom psychicznym, takim jak depresja.
Zapotrzebowanie na wielonienasycone kwasy tłuszczowe
Kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6 powinny pokrywać minimum 3% zapotrzebowania energetycznego. Taką podaż można osiągnąć przez spożywanie 1-2 porcji tłustych ryb morskich tygodniowo oraz używanie olejów roślinnych. Bardzo istotne jest także zachowanie odpowiedniej proporcji kwasów Omega-3 do Omega-6, która powinna wynosić 1:5. Spożywanie zbyt dużej ilości kwasów z rodziny Omega-6 blokuje przyswajanie pozostałych kwasów Omega oraz działa prozapalnie.
Korzyści z przyjmowania kwasów Omega-3 i Omega-6
Bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, dieta śródziemnomorska pozwala zapobiegać większości chorób cywilizacyjnych. Przestrzeganie jej, wyklucza żywieniowe czynniki ryzyka miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, otyłości i nowotworów. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe wzmacniają także układ odpornościowy, zwiększają koncentrację i obniżają podatność na choroby psychiczne.
Więcej informacji o Omega-3 i Omega-6: Co to są kwasy Omega 3 i 6, prawidłowy stosunek, działanie, funkcje i źródła
No comments so far.
Be first to leave comment below.