Jak zacząć dzień z odpowiednią dawką energii? Jak zacząć dzień z odpowiednią dawką energii?
Dzwoni budzik i wyrywa nas z błogiego snu. Nie mamy już czasu na kolejną drzemkę, trzeba wstać i szybko zacząć dzień. Prysznic, makijaż, ubranie... Jak zacząć dzień z odpowiednią dawką energii?

Dzwoni budzik i wyrywa nas z błogiego snu. Nie mamy już czasu na kolejną drzemkę, trzeba wstać i szybko zacząć dzień. Prysznic, makijaż, ubranie i już opadasz z sił, a to dopiero początek. W ręku kubek z gorącą kawą i szybkie przeszukanie lodówki, bo przecież trzeba coś zjeść.

Według CBOS 79% Polaków deklaruje, że codziennie zjada śniadania. Najczęściej jest to pośpiesznie zrobiona kanapka z kawą, która ma postawić na nogi. Błędnym jest założenie, że to kofeina ma stanowić zastrzyk energii, gdyż po szybkim skoku wydajności, bardzo szybko poczujemy zmęczenie, a przecież dzień dopiero się zaczyna. To pożywienie powinno stanowić o naszej dalszej aktywności, zaopatrzeniu naszego organizmu w ważne witaminy i mikroelementy, a w konsekwencji w zachowaniu dobrej kondycji i zdrowia.

Zdecydowanie dobre śniadanie gwarantuje, że sprostamy intensywności zaczynającego się właśnie dnia. Dlatego też warto zaczynać dzień od musli, jest to prawdziwa bomba witaminowa, niskokaloryczna, a jednocześnie wysokoenergetyczna. Ziarna zbóż, suszone owoce, nasiona, bakalie i orzechy, przecież to samo zdrowie. W zależności od składu i zmiennych proporcji dostarcza organizmowi węglowodanów i błonnika, wielu witamin i minerałów m.in.:magnezu, żelaza i potasu. Doskonałym uzupełnieniem będzie dodane mleko lub jogurt naturalny. To dodatkowa dawka wapnia i uzupełnienie mikroflory jelitowej i pożyteczne bakterie.

Alternatywnym rozwiązaniem mogą być płatki śniadaniowe to rozwiązanie dla tych, którzy niekoniecznie są przekonani do musli. Producenci w charakterystyce piszą, że to produkt zbożowy, bardzo często wzbogacany o witaminy (tzn. że nie są zawarte w składnikach, tylko dodawane podczas produkcji). Płatki śniadaniowe często uwielbiane przez dzieci to niestety ogromna dawka cukru, ulepszaczy i konserwantów. Przy wyborze warto kierować się krótkim składem, w miarę naturalnym i jak najmniejszą dawką cukru.

Zimą warto pokusić się o rozgrzanie organizmu i zacząć poranek od owsianki – płatków owsianych gotowanych na mleku lub wodzie. To idealna opcja na rozpoczęcie pracowitego dnia, gdyż dostarcza organizmowi energii, białka, witamin z grupy B, witaminy E, wielu minerałów i dużo błonnika. Można do niej dodawać dowolne owoce, bakalie i nasiona. Przyrządzanie owsianki nie jest już czasochłonne, ponieważ oprócz zwykłych płatków na rynku dostępne są również górskie i błyskawiczne, które wystarczy zalać gorącym mlekiem lub wodą i od kilku do kilkunastu minut gotowe są do spożycia.

Warto poświęcić chwilę na śniadanie. Zjeść coś, co oprócz zapełnienia żołądka sprawi, że będziemy w stanie nadążyć za pędzącym światem. Dobre śniadanie zapewnia dobry humor, energię i pozytywnie wpływa na organizm. Jesteśmy tym, co jemy. Jedzmy zdrowo i z pomysłem, to naprawdę nie zajmie dużo czasu, a przyniesie wiele korzyści.

No comments so far.

Be first to leave comment below.