Odchudzasz się? Używaj tych przypraw Odchudzasz się? Używaj tych przypraw
Czymże byłoby danie bez przypraw? Prawdziwi smakosze odpowiedzą, że niczym. Przyprawy nie tylko dopełniają, a czasem wręcz nadają smaku potrawie, czyniąc ją smakowitą i... Odchudzasz się? Używaj tych przypraw

Czymże byłoby danie bez przypraw? Prawdziwi smakosze odpowiedzą, że niczym. Przyprawy nie tylko dopełniają, a czasem wręcz nadają smaku potrawie, czyniąc ją smakowitą i niepowtarzalną. Co więcej, niektóre z nich posiadają niezwykle cenne właściwości odchudzające. Poznajcie najlepszych przyprawowych przeciwników tłuszczu.

Imbir

Ta przyprawa posiada dość szerokie spektrum działania w procesie zrzucania zbędnych kilogramów. Przede wszystkim, pozwala dłużej odczuwać uczucie nasycenia, dzięki czemu można się powstrzymać od sięgania po różnorakie „przegryzki” pomiędzy posiłkami. Po drugie, imbir ułatwia trawienie tłuszczu. Po trzecie, sprawdza się świetnie po wymagającym treningu – działa kojąco na mięśnie. Po czwarte, obniża poziom „złego” cholesterolu. Warto używać imbir jako dodatek do zup, herbat oraz innych napojów, a także pieczywa.

Kardamon

Kardamon od lat próbuje przebić się do czołówki najbardziej popularnych polskich przypraw. Wydaje się, że jest coraz bliżej, tym bardziej, że oprócz oryginalnego aromatu, przyczynia się do przyspieszania materii (poprzez stymulowanie wydzielania soków trawiennych). Poza tym, wpływa pozytywnie na obniżanie poziomu cholesterolu. Warto go dodawać do owoców, kaw i do marynat.

Chilli

Ma ostry, wręcz piekielny smak, za co odpowiada kapsaicyna – organiczny związek chemiczny zawarty w przyprawie. Piekielnie działa również na stymulowanie termogenezy oraz spalanie energii. Oddziałując na receptory, które znajdują się w komórkach tłuszczowych, chilli ogranicza spożywanie kalorii i przyczynia się do redukowania objętości tkanki tłuszczowej. Świetnie komponuje się z sosami, ryżem, sałatkami, czy potrawami mięsnymi.

Czarny pieprz

Przyprawa znana wszystkim, chyba najczęściej goszcząca na polskich stołach. Pieprz nie bez przyczyny nazywany jest poskramiaczem dodatkowych kilogramów, a wszystko dzięki zawartej w niej piperynie – substancji, która posiada zdolność do aktywizowania enzymów trawiennych oraz ograniczania uczucia głodu. To jeszcze nie wszystko, bowiem piperyna usprawnia również wchłanianie istotnych dla procesu chudnięcia składników odżywczych (witaminy B, beta-karotenu, selenu). Efekty pojawiają się w momencie, gdy stężenie piperyny jest odpowiednio wysokie. Pieprz, który stosujemy na co dzień, nie jest w stanie dać nam takich rezultatów, dlatego najlepiej rozejrzeć się za preparatami z silnie stężoną, czystą piperyną. Taka zawarta jest m.in. w produkcie Piperine Forte.

Cynamon

Dobroczynne właściwości cynamonu są szczególnie widoczne w kontekście metabolizmu węglowodanów – przyprawa ta wpływa bowiem na aktywowanie enzymów uczestniczących w tym procesie, dzięki czemu możliwe jest redukowanie tkanki tłuszczowej oraz wzrost masy mięśniowej. Oprócz tego, słodki smak cynamonu sprawia, że mamy mniejszą ochotę na cukier. Cynamon warto łączyć z ryżem, płatkami owsianymi, a także z pieczeniami.

Zastosuj te przyprawy w codziennej diecie – w ten sposób zwiększysz swoje szanse na szczupłą sylwetkę!

No comments so far.

Be first to leave comment below.