Zdrowe żywienie w cukrzycy – co dziś o nim wiemy? Zdrowe żywienie w cukrzycy – co dziś o nim wiemy?
Cukrzyca określana jest mianem epidemii XXI wieku – kiedyś występowała rzadko, dziś często spotykana jest u coraz młodszych pacjentów. Główną przyczyną są powszechnie powielane... Zdrowe żywienie w cukrzycy – co dziś o nim wiemy?

Cukrzyca określana jest mianem epidemii XXI wieku – kiedyś występowała rzadko, dziś często spotykana jest u coraz młodszych pacjentów. Główną przyczyną są powszechnie powielane błędy żywieniowe – a na ich czele znajduje się zbyt wysokie spożycie węglowodanów i nadmierna kaloryczność diety.

W terapii cukrzycy – poza stosowaniem leków oraz insuliny – koniecznością jest zmiana trybu życia. Poza umiarkowaną aktywnością fizyczną zalecana jest dietoterapia. Bez właściwej diety trudno będzie wyrównać poziom glukozy we krwi i zapobiec powikłaniom cukrzycy.

Węglowodany w cukrzycy

W powszechnej opinii utarło się przekonanie, iż stosując leki obniżające poziom glukozy we krwi, należy dostarczać w każdym posiłku węglowodany – w przeciwnym razie może dojść do hipoglikemii, czyli spadku poziomu cukru we krwi. W rzeczywistości jednak dostarczanie co 3 godziny węglowodanów generuje w organizmie dokładnie te same zjawiska, które doprowadziły do rozwoju cukrzycy – a chory stara się je stłumić lekami. Mowa o ciągłym dostarczaniu cukrów z dietą, nagłym wzroście poziomu glukozy we krwi i równie nagłym wyrzucie insuliny. Przez to utrzymuje się hiperglikemia i maleje wrażliwość tkanek na insulinę – a nam powinno chodzić o coś zupełnie przeciwnego.

Standardowa dieta bazuje na węglowodanach. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że nie tylko biały cukier czy słodycze sieją takie spustoszenie w organizmie – tak działają wszystkie węglowodany, także te dostarczane z owocami, warzywami czy produktami zbożowymi. Pora zmienić zatem swoje spojrzenie na dietę – zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu cukrzycy świetnie sprawdzi się dieta oparta na tłuszczach.

Jak leczyć cukrzycę dietą?

Dieta oparta na tłuszczach to odkrycie kilku ostatnich lat. Nie chodzi tu o samą konstrukcję jadłospisu, bo ten znany był już dawno temu. Mowa o badaniach klinicznych, które odsłaniają nowe, prozdrowotne oblicze takiej diety. Okazuje się, że znaczące ograniczenie spożycia węglowodanów na rzecz tłuszczów wspomaga terapię cukrzycy, a także wielu zaburzeń autoimmunologicznych czy hormonalnych.

Jak zatem powinna wyglądać dieta cukrzycowa? Należy maksymalnie ograniczyć spożycie jakichkolwiek węglowodanów, a dietę oprzeć na źródłach tłuszczu: rybach, mięsie, maśle, olejach roślinnych, orzechach czy awokado. Przede wszystkim nie należy się bać tłuszczów zwierzęcych – są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu hormonalnego. Taka dieta w cukrzycy utrzyma na stałe niski poziom glukozy we krwi, unormalizuje masę ciała, zadba o prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, zwiększy się wrażliwość tkanek na insulinę. Dzięki temu możliwe jest doskonałe wyrównanie cukrzycy, a nawet ograniczenie stosowania leków czy insuliny. A opracowanie diety dla cukrzyka najlepiej jest powierzyć specjaliście – tylko dietetyk z doświadczeniem w pracy z diabetykami opracuje spersonalizowaną dietę.

No comments so far.

Be first to leave comment below.