Antyoksydacyjne właściwości zielonej herbaty Antyoksydacyjne właściwości zielonej herbaty
Antyoksydanty to naturalnie występujące związki chemiczne, które są w stanie neutralizować wolne rodniki. Wykazują dobroczynny wpływ na ciało człowieka spowalniając starzenie oraz chroniąc przed... Antyoksydacyjne właściwości zielonej herbaty
Antyoksydanty to naturalnie występujące związki chemiczne, które są w stanie neutralizować wolne rodniki. Wykazują dobroczynny wpływ na ciało człowieka spowalniając starzenie oraz chroniąc przed wieloma chorobami. Cennym źródłem antyoksydantów są warzywa, owoce, a także zielona herbata. Warto wzbogacić dietę o te składniki, aby była w pełni zbilansowana.

Czym są antyoksydanty?

Ich nazwa brzmi dość tajemniczo, a w praktyce są to po prostu związki chemiczne występujące w wielu zdrowych produktach. Mają one zdolność do neutralizowania wolnych rodników i spowalniania procesów starzenia i ochrony przed nowotworami. Antyoksydanty nazywane są też przeciwutleniaczami i od dawna docenia się ich wpływ na ciało człowieka. Przeciwutleniacze hamują rozwój wolnych rodników (niesparowanych atomów), które sprawnie przemieszczają się po organizmie i niszczą jego zdrowe komórki. Jeśli wolnych rodników jest więcej niż antyoksydantów mówimy wtedy o stresie oksydacyjnym, czyli braku równowagi. Taka sytuacja sprzyja rozwojowi wielu groźnych chorób, np. miażdżyca, nowotwory, zawał serca. Mnożeniu wolnych rodników sprzyja stres, palenie papierosów, nieprawidłowa i wysoko przetworzona dieta, częste opalanie się, stany zapalne i zanieczyszczone środowisko. Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki i działają dobroczynnie na wiele aspektów organizmu. Bogatym źródłem antyoksydantów jest nieprzetworzona żywność, czyli surowe warzywa i owoce. Zaleca się wprowadzić dużą ilość tych produktów do diety, aby wspomóc organizm w zachowaniu zdrowia i dobrej kondycji. Zielona herbata zawiera duże ilości antyoksydantów, które będą miały korzystny wpływ na organizm.

Właściwości zielonej herbaty

Napar z zielonej herbaty jest cennym źródłem związków polifenolowych, które noszą nazwę katechin. Są to przeciwutleniacze, w których bardzo liczną grupę stanowią galusan epigallokatechiny (EGCG), epikatechina (EC), galusan epikatechiny (ECG) i epigallokatechina (EGC). Zielona herbata zawiera także witaminy A, C, B1, B2, i K, a także minerały: żelazo, mangan, glin, magnez, potas, wapń, fluor. Duża zawartość cennych składników czyni z zielonej herbaty dobroczynny napar wielokrotnie i różnorodnie wykorzystywany we wspieraniu zdrowia. Badania na temat działania zielonej herbaty ciągle trwają, a naukowcy wnoszą o umieszczenie na opakowaniach herbaty informacji o jej dobroczynnym działaniu. Picie zielonej herbaty to zdrowy nawyk, który może stać się rytuałem podczas rodzinnych spotkań. Zielona herbata wspomoże krążenie krwi, czego skutkiem będzie uniknięcie miażdżycy lub zawału serca. Katechiny zawarte w zielonej herbacie wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Wspomogą także odtruwanie organizmu z toksyn i obniżą poziom cholesterolu we krwi.
Wysokiej jakości herbaty od Pure Leaf z pewnością przypadną go gustu członkom rodziny, a także będą składnikiem zdrowej, zbilansowanej diety.

No comments so far.

Be first to leave comment below.