Co to jest gluten? Co to jest gluten?
Gluten to mieszanina białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występujących w ziarnach niektórych zbóż, np. jęczmienia, żyta i pszenicy. Gluten charakteryzuje się sprężystością i lepkością,... Co to jest gluten?

Gluten to mieszanina białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występujących w ziarnach niektórych zbóż, np. jęczmienia, żyta i pszenicy.

Gluten charakteryzuje się sprężystością i lepkością, dlatego jest tak pożądany w piekarnictwie. Wiąże pieczywo, sprawia że jest ono elastyczne, a skórka pieczywa chrupiąca. Sam gluten nie jest toksyczny, jednak może doprowadzić do reakcji w organizmie prowadzących do uszkodzenia przewodu pokarmowego. Osoby z uczuleniem na gluten, celiakią ryzykują uszkodzeniem kosmków jelitowych w jelicie cienkim, a to z kolei prowadzi do zmniejszenia produkcji enzymów trawiennych.

Czy gluten jest szkodliwy?

Osoby zdrowe nie muszą odczuwać skutków ubocznych spożywania glutenu. Jednak osoby z nietoleracją glutenu, osoby chore na celiakię zdecydowanie gluten odstawić powinny. Dieta bezglutenowa jest jedynym skutecznym lekarstwem na objawy uczulenia na gluten. Osoby borykające się z uczuleniem na gluten mogą spotkać się z takimi objawami:

  1. wymioty
  2. biegunka
  3. pokrzywka skórna
  4. katar wodnisty
  5. atopowe zapalenie skóry
  6. wstrząs anafilaktyczny

Objawy nietolerancji na gluten mogą pojawić się natychmiast po jego spożyciu, ale także mogą wystąpić z opóźnieniem. Alergia na gluten u dzieci objawia się najczęściej zmianami na skórze – atopowym zapaleniem skóry. U dorosłych przyjmuje często postać pokrzywki, wstrząsu anafilaktycznego lub biegunki. Celiakia to choroba, która prowadzi do groźnych powikłań jeśli nie zastosujemy diety bezglutenowej.

Produkty bezpieczne przy nietolerancji na gluten

Osoby z nietolerancją na gluten mogą bezpiecznie spożywać ryż, proso, grykę, komosę ryżową, amarantus, kaszę jaglaną, warzywa i owoce świeże, jaja, drób, herbatę i kawę. Zwykły makaron można zastąpić gryczanym, lub ryżowym. Poza tym warto zaopatrzyć się w produkty bezglutenowe i wtedy bezpiecznie układać swoje menu.

Przepisy bezglutenowe

W sieci znajdziesz wiele ciekawych bezglutenowych przepisów. Są one nie tylko smaczne, ale też proste w wykonaniu. Gotowa mieszanka do wypieku chleba bezglutenowego, pozwoli cieszyć ci się smakiem pieczywa bez glutenu. Nie musisz rezygnować z wielu dań, wystarczy że składniki z glutenem zastąpisz bezglutenowymi. Dieta bezglutenowa może być naprawdę pyszna, a efekty jakie ze sobą przyniesie tylko cię utwierdzą w przekonaniu, że warto. Chleb bezglutenowy dostaniesz w większości sklepów, ale tak jak wspominałam wcześniej możesz go także upiec z gotowej mieszanki we własnym domu. Pieczywo bezglutenowe to dzisiaj nic nowego, a niejeden super przepis na chleb bezglutenowy znajdziesz bez problemu w sieci.

Jakie produkty zawierają gluten?

Gluten czai się w wielu produktach. Najwięcej możemy go znaleźć w mącznych produktach. Pieczywo pszenne, wszelkie pierogi, naleśniki z mąki z zawartością glutenu. Co więcej gluten może być także w słodyczach, napojach, czy mięsie. Należy zatem z uwagą czytać etykiety na produktach i wybierać te z symbolem przekreślonego kłosa. To znak, że dany produkt nie zawiera w swoim składzie glutenu – uczulającego składnika pożywienia.

No comments so far.

Be first to leave comment below.